aanbiedingen hellofresh maaltijdbox

Welke soorten stamppot zijn er?

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat al vele eeuwen bestaat. Het is een gemakkelijk en voedzaam gerecht dat bestaat uit aardappelen, groenten en een vleessoort. De oorsprong van stamppot gaat terug tot de 16e eeuw, toen het een gerecht was dat alleen door de armere bevolkingsgroepen gegeten werd.

De basis van alle stamppot-recepten

Alle stamppotten bevatten aardappelen als basis. Daarnaast bevatten de verschillende soorten stamppot verschillende groenten en vleessoorten. Aardappelen worden gekookt en daarna gemengd met de andere ingrediënten. Vaak worden de andere ingrediënten gebakken of gestoofd in boter. Hierna worden alle ingrediënten samen gemengd tot een stamppot. Stamppot is een gerecht dat al vele eeuwen bestaat, waarbij de ingrediënten en bereidingswijze verschillen per soort stamppot. Het is een voedzaam en gemakkelijk te bereiden gerecht dat door vele Nederlanders wordt gegeten. Tip: je kunt de lekkerste hollandse gerechten bestellen bij o.a. Dinnerly en Ekomenu.

De 10 meest populaire soorten stamppot

 1. Aardappelstamppot: Aardappelstamppot is een Nederlandse gerecht dat aardappelen worden gekookt en gemengd met andere ingrediënten zoals prei, uien, wortelen, kaas of spek. Het wordt vaak geserveerd met zure room en spekjes.
 2. Hutspot: Hutspot is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte aardappelen, uien en wortelen. Het wordt vaak geserveerd met worst of spekjes.
 3. Boerenkoolstamppot: Boerenkoolstamppot is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte boerenkool, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 4. Stamppot Andijvie: Stamppot andijvie is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte andijvie, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 5. Stamppot Rauwe andijvie: Stamppot rauwe andijvie is een Nederlandse stamppot gemaakt van rauwe andijvie, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 6. Zuurkoolstamppot: Zuurkoolstamppot is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte zuurkool, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 7. Stamppot prei: Stamppot prei is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte prei, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 8. Stamppot spruitjes: Stamppot spruitjes is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte spruitjes, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 9. Stamppot bloemkool: Stamppot bloemkool is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte bloemkool, aardappelen, uien en andere ingrediënten.
 10. Stamppot wortelen: Stamppot wortelen is een Nederlandse stamppot gemaakt van gekookte wortelen, aardappelen, uien en andere ingrediënten.

Om aardappelen te koken, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Breng een pan met water aan de kook. Voeg eventueel wat zout toe.
 2. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
 3. Voeg de aardappelen toe aan de kokend water.
 4. Laat de aardappelen koken totdat ze zacht zijn (ongeveer 10-15 minuten).
 5. Giet de aardappelen af en voeg eventueel kruiden en/of boter toe.
 6. Vervolgens kun je ze stampen tot een stamppot, een aardappelpuree of gewoon in stukken serveren.

Plaats een reactie